Epson bereikt haar 100% duurzame elektriciteit doelstelling in Europa
Epson, een wereldleider op het gebied van technologie en innovatie, heeft zijn doelstelling van 100% hernieuwbare elektriciteit in heel Europa gehaald 1, met de verwachting dit voor het einde van 2023 ook voor de rest van de wereld voor elkaar te krijgen. In het Europese duurzaamheidsrapport voor 2022/2023 zet Epson zijn Ecologische visie uiteen, met een streven om in 2050 koolstofneutraal en zonder ondergrondse grondstoffen te werken.
Het rapport belicht verder de voortgang van het bedrijf om dit doel te bereiken en hoe het een transformationele verandering nastreeft op vier kerngebieden: het koolstofvrij maken van kantoren, het verleggen van de grenzen van de industrie, het vervullen van zijn sociale verantwoordelijkheid en het versterken van het bestuur.
Tot de andere belangrijke prestaties die werden vermeld behoren:
- Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen:Tussen FY17 en FY22 heeft Epson aanzienlijke vooruitgang geboekt, waardoor het aardgasverbruik en de uitstoot in Europese kantoren met 51% zijn verminderd.
- Het koolstofvrij maken van onze kantoren: Het Duitse hoofdkantoor is naar een nieuw gebouw in Düsseldorf verhuisd, waar het energieverbruik 75% per m 2lager ligt dan in het vorige kantoor.
- Diversiteit, gelijkheid en inclusie: Epson heeft zijn betrokkenheid bij DE&I verder versterkt en blijft deze verbeteren door zijn strategie vast te leggen voor de ontwikkeling van zijn DE&I-doelstellingen, -cijfers en -beheer.
Volgens Yoshiro Nagafusa, President van Epson Europe B.V., gaat Epson voor een aanpak van ‘less is more’: ‘Voor ons is onze filosofie van ‘efficiënt, compact en nauwkeurig’ meer dan alleen een technologisch concept. Het is een aanpak om de impact op het milieu te verminderen, het milieu en de levens te verrijken door afval te elimineren en dingen kleiner, efficiënter en preciezer te maken.”
Meer dan 80 jaar geleden, vanaf de oevers van het Suwa-meer in Japan, werd Epson omringd door natuurlijke schoonheid, en zijn streven om in harmonie met de natuur te bestaan, blijft nog tot op de dag van vandaag onveranderd van kracht. President Nagafusa brengt dit tot uitdrukking in het rapport: “De noodzaak om de kostbare hulpbronnen van de planeet te bewaren, ter ere van de belofte van onze oprichter om ons wereldwijde milieu te beschermen, te streven naar duurzaamheid en de kwaliteit van leven te verbeteren, is ingebakken in onze Japanse cultuur.”
Meer duurzaamheid bereiken in een koolstofvrije economie
Van doelstellingen voor 100% duurzame elektriciteit tot het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen binnen bereik 1-3: 2, Epson ontwikkelt betere maatregelen voor het recyclen, hergebruiken, refurbishen en verlengen van de levensduur van zijn producten. Dankzij de energiezuinige inkjetafdruktechnologie en digitaal afdrukken op textiel, waardoor het waterverbruik drastisch wordt teruggedrongen, vermindert Epson de impact op het milieu van zijn klanten nog verder.
Het verleggen van de grenzen van de industrie
Het bedrijf blijft zich inzetten voor technologische innovatie, met versnelde digitalisering en automatisering om de grenzen van de industrie te verleggen.
Epson bouwt actief aan een circulaire productie-infrastructuur en investeert meer dan 34,7 miljoen euro in de bouw van een nieuwe fabriek in Japan voor het recyclen van afvalmetaal tot grondstoffen voor metaalpoeder. Dit initiatief, dat wordt uitgevoerd via dochteronderneming Epson Atmix, vormt een stap op weg naar realisatie van de wereldwijde visie van het bedrijf om in 2050 zonder ondergrondse grondstoffen te werken.
Andere technologische ontwikkelingen zijn onder andere de Dry Fiber-technologie van Epson, die nu wordt gebruikt om textielafval van afvalstortplaatsen om te zetten in niet-geweven stof, met de belofte van een meer duurzame toekomst voor de modesector. Naast de technologie voor het opvangen van koolstof, richt Epson zich op het uitbreiden van zijn onderzoek rond Dry Fiber-technologie vanwege de veelzijdigheid en het vermogen om duurzamere oplossingen te produceren.
Het nemen van de eigen sociale verantwoordelijkheid
Naast zijn zakelijke activiteiten, streeft Epson er sterk naar om zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. In samenwerking met belanghebbenden, partners en lokale gemeenschappen draagt Epson bij aan maatschappelijk welzijn door middel van activiteiten die ecologische en economische waarde creëren.
In haar streven naar diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit (DE&I) heeft meer dan 86% van de werknemers van Epson Europe deelgenomen aan DE&I-gerelateerde training, wat de toewijding van het bedrijf aan het creëren van een rechtvaardige omgeving onderstreept. Epson blijft zijn inzet versterken door samen te werken met wereldwijde voorvechters voor diversiteit op de werkplek, zoals Mission GENDER EQUITY, om DE&I te bevorderen in de bedrijfscultuur.
Het versterken van het bestuur
Epson’s inzet voor de Sustainable Development Goals (SDG’s, oftewel duurzame ontwikkelingsdoelstellingen) is gebaseerd op de afstemming van zijn activiteiten op de SDG Management System Standard, ontwikkeld door Bureau Veritas. Epson is het eerste technologiebedrijf dat door deze certificeringsinstantie wordt erkend voor de integratie van de SDG’s in zijn zakelijke activiteiten, een belangrijke mijlpaal op weg naar een meer duurzame toekomst.
Henning Ohlsson, Sustainability Director bij Epson Europe B.V., geeft zijn kijk op de relevantie van de SDG’s: “De wereld heeft te maken gehad met een reeks grote uitdagingen en nationale prioriteiten hebben natuurlijk voorrang boven wereldwijde oplossingen. Volgens criticasters zijn de SDG’s een visie van een volmaakte wereld in plaats van iets dat realistisch haalbaar is.
Wij zijn echter van mening dat ondanks alle uitdagingen, de SDG’s nog steeds doel hebben. Ze vormen een toegankelijke, begrijpelijke reeks doelen waaraan individuen, organisaties en overheden zich rond kunnen verzamelen om te werken aan gemeenschappelijke doelen voor de toekomst van mens en planeet.”
Epson heeft verder aangetoond dat het zich inzet voor transparante en duurzame zakelijke praktijken door op proactieve wijze de conceptnormen van de nieuwe EU-richtlijn inzake bedrijfsduurzaamheid (CSRD) over te nemen, ruim vóór de verplichte ingang van de richtlijn, zoals benadrukt in zijn nieuwste rapport.
Opmerkingen voor de redacteur
Het Europees duurzaamheidsrapport 2022/2023, dat is opgesteld in overeenstemming met de Normen van het Global Reporting Initiative (GRI), biedt een uitgebreid overzicht van de duurzaamheidsinitiatieven van Epson Europe voor boekjaar 2022. Het rapport, dat is gecontroleerd door Bureau Veritas, voldoet aan de voorgestelde Europese richtlijn inzake bedrijfsrapportage over duurzaamheid (Richtlijn (EU) 2022/2464).
1 Wij hebben voldaan aan onze doelstelling om in onze elektriciteitsbehoeften te voorzien met stroom uit 100% duurzame energiebronnen voor de Europese regionale verkoopcentra van Epson in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Nederland, Spanje en ons centraal distributiecentrum in Duitsland.
2 Wereldwijd meten we Scope 1 (directe uitstoot van bronnen die eigendom zijn of worden beheerd door de organisatie), Scope 2 (indirecte uitstoot van het verbruik van aangeschafte bronnen of energie) en Scope 3 (indirecte uitstoot die voorkomt in de waardeketen).
Bron: press.epson.eu/nl_NL/newsroom/