Nieuws

Duurzamere toekomst mode industrie

Epson en ontwerper Yuima Nakazato tonen een preview van een duurzamere toekomst voor de mode industrie

 

Partnerschap combineert inkjet- en Dry Fibre-technologieën voor het creëren van verbluffende ontwerpen van gerecycleerde kleding 

Epson werkt samen met de vermaarde Japanse modeontwerper Yuima Nakazato en zijn gelijknamige merk YUIMA NAKAZATO tijdens de Paris Haute Couture Fashion Week 2023 en onthult creaties die zowel prachtig als duurzaam zijn. YUIMA NAKAZATO heeft niet alleen gebruikgemaakt van digitale textielafdrukken van Epson om zijn unieke en creatieve wereldbeeld te reproduceren, maar realiseerde ook enkele creaties met behulp van een nieuw, duurzamer textielproductieproces dat de potentie heeft om de industrie te transformeren.

De Dry Fibre-technologie van Epson, die al commercieel wordt gebruikt voor het recyclen van kantoorpapier en waarvoor vrijwel geen water is vereist, is aangepast voor de productie van bedrukbare, niet-geweven textiel die afkomstig is van gebruikte kledingstukken. Het nieuwe productieproces voor textiel werd onthuld in Parijs in het kader van een driejarige samenwerking tussen Epson en YUIMA NAKAZATO en werd voor het eerst gebruikt bij de productie van artikelen tijdens zijn modeshow in het Palais de Tokyo op 25 januari 2023.

De samenwerking tussen Epson en YUIMA NAKAZATO borduurt voort op het succes van de printsupport van het bedrijf voor zijn couture en zorgt voor een aanpassing van zijn creaties waardoor de productie van hoogwaardige aangepaste kledingstukken met een lage impact mogelijk wordt. Zowel Epson als YUIMA NAKAZATO willen graag de bewustwording vergroten van het water- en materiaalafval dat samenhangt met overtollige productie. De Paris Show illustreert hoe de overstap naar digitaal printen op textiel met milieuvriendelijkere pigmentinkten de mode-industrie een duurzamere en minder verspillende manier van printen op textiel biedt. [1]

De stof die werd gebruikt om de nieuwste YUIMA NAKAZATO-modelijn te creëren, is afgeleid van materiaal van gebruikte kleding uit Afrika, de plaats van bestemming voor veel afgedankte kledingstukken van elders in de wereld. Nakazato bracht een bezoek aan Kenia, waar hij ongeveer 150 kg materiaal in de vorm van afvalkleding verzamelde die bestemd was voor de ‘kledingberg’ van afgedankte textiel die hij daar tegenkwam. Epson paste vervolgens het Dry Fibre-proces toe voor de productie van meer dan 50 meter nieuwe, opnieuw vervezelde, niet-geweven stof, die voor een deel werd gebruikt voor printen met pigmentinkten met de digitale Monna Lisa-printtechnologie van Epson. [2]

Hitoshi Igarashi van de Printing Solutions Division van Epson legt het belang van de technologie uit: “Hoewel de ontwikkeling van de Dry Fibre-technologie nog in de kinderschoenen staat, denkt Epson dat deze, in combinatie met digitaal printen met pigmentinkt de mode-industrie een veel duurzamere toekomst kan bieden, waardoor het watergebruik aanzienlijk wordt verminderd en ontwerpers de vrijheid krijgen om hun creativiteit volledig tot uitdrukking te brengen.

“De Ecologische Visie van Epson zet zich in om bij te dragen aan een kringloopeconomie, en deze ontwikkeling kan een stap zijn om dit te bereiken. Dry Fibre-technologie die wordt toegepast op de mode-industrie biedt de mogelijkheid om materiaal te produceren voor nieuwe kleding die is gerecycleerd van gebruikte kleding.”

In een proefversie voor gedistribueerd printen ter decoratie van locaties werden inkjetprinters van Epson in Japan en Frankrijk met externe ondersteuning van technici van Epson ingezet bij het vervaardigen van decoraties voor de locatie. Zowel Epson als YUIMA NAKAZATO is van plan om de mogelijkheden te blijven onderzoeken om een bijdrage te kunnen leveren aan een meer duurzame mode-industrie.

 

Informatie over Epson
Als toonaangevende speler op gebied van technologie hanteert Epson een filosofie van efficiënte, compacte en precieze innovatie, die levens verrijkt en helpt een betere wereld tot stand te brengen. Het bedrijf richt zich op het oplossen van maatschappelijke problemen door innovaties op het gebied van printen: thuis en op kantoor, commercieel en industrieel, in productie, visuele vormgeving en lifestyle. Epson heeft zich tot doel gesteld in 2050 koolstofnegatief te zijn en geen eindige grondstoffen zoals olie en metaalertsen meer te gebruiken.  Onder leiding van de in Japan gevestigde Seiko Epson Corporation genereert de wereldwijde Epson Group een jaaromzet van meer dan 1 biljoen JPY.

Ander nieuws

Nominatie Circular Innovation Awards

Geweldig nieuws!We zijn supertrots dat Smart Office Center is genomineerd als een van de laatste 20 bedrijven...

LexQuire International Tax & Law print partner

LexQuire International Tax & Law  kiest Smart Office center als print partnerNa een oriëntatie koos...

Software implementeren en updaten via Cloudplatform

Razendsnel software implementeren en updaten via ons CloudplatformSmart Office Center helpt organisaties...
Scroll to Top